Slavlje odbojkaša Francuske (Reuters)
Slavlje odbojkaša Francuske (Reuters)

Francuzi ipak klasa za Gaučose: Istorijsko finale sa Rusijom, Engapetov mozak "smrt" za blok

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.08.21. | 16:01

Argentinci nisu uspeli da dva puta na turniru pobede istog rivala

Svaka čast Argentini i za trijumf nad Francuskom u grupnoj fazi i za pobedu protiv SAD-а koji joj je omogućio četvrtfinale. Svaka čast i na senzacionalnih 3:2 protiv Italije, ali kvalitet rivala je ovoga puta preovladao. Nisu Francuzi dozvolili da ih isti rival dva puta savlada na Olimpijskom turniru gde su se plasirali u svoje prvo, istorijsko finale - 3:0 (25:22, 25:19, 25:22). Tamo ga očekuje okršaj sa moćnom Rusijom, olimpijskim šampionom iz 2012. godine.

Kada se osvrnemo na okršaj koji je Francuska odigrala u četvrtfinalu u pet setova protiv Poljske, borba za poslednji meč turnira izgledala je kao neka vrsta sparinga. I kada su Gaučosi u finišu trećeg, ispostavilo se odlučujućeg seta pokušali da učine meč neizvesnijim, Ervin Engapet (tek treći najefikasniji u redovima Francuske), uspevao je da u svom stilu konstantno vara blok protivnika. Godinama unazad je jedan od najinteligentnijih odbojkaša sveta u pogledu palete ideja kako prevariti protivnički bedem na mreži.

Izabrane vesti

Izabranici Lorana Tilija uglavnom su održavali prednost od dva poena tokom prvog seta. Rival se vratio i stigao do egala na 21:21, a onda do kraja seta osvojio samo jedan poen. Uvodni period igre bio je zagrevanje za naredni. Prednost je došla praktično odmah i Trikolori je nisu pustili do kraja. Na 20:14 imali su maksimalnih plus šest, i tada je bilo jasno da je drugi korak ka finalu već načinjen.

Koprcali su se Argentinci u trećem setu, želja je postojala, ali osim Fakunda Kontea, jedinog dvocifrenog u redovima južnoameričke selekcije (13 poena), nije bilo čoveka koji bi povukao ekipu ka eventualnom smanjenju zaostatka, odnosno početku preokreta. Odlične napadačke predstave prikazali su Trevor Kleveno sa koji je osovjio 14 poena iz 19 napada, odnosno Žan Patri sa prolaznošću 11/21, ali se joj četri poena domogao kroz blok i servis te duel završio kao najefikasniji poenter.

Argentini sada preostaje novi južnoamerički derbi protiv Brazila u kojem će biti autsajderi, iako su u grupnoj fazi namučili suseda i uzeli mu dva seta. Nadaju se Gaučosi da ni oni neće dozvoliti da ih isti rival u dva navrata savlada na olimpijskom turniru.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara